• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Verdeelmotoren deel 2 - Splitventielen

Verdeelmotoren deel 2 - Splitventielen

Verdeelmotoren deel 2 - Splitventielen In het vorige blogartikel van Hydrauliek24 over hydraulische verdeelmotoren hebben wij uitleg gegeven over de werking van de motorvariant van een verdeelmotor. In dit blogartikel gaan we dieper in op de andere variant: het spoeltype. Andere benamingen voor deze variant zijn splitventielen, volumeregelventiel of stroomverdeelklep.

Wat is een verdeelmotor ook alweer? 
Een verdeelmotor is een hydraulisch apparaat dat zorgt voor de verdeling van een vloeistof (vaak olie) in twee of meerdere stromingen. Zodoende kan een pomp meerdere circuits tegelijk voeden. Dit kan vaak cruciaal zijn voor de werking van een hydraulisch systeem.

Volumesplitventielen
Deze spoel ventielen, ook wel volumesplitventielen genoemd, verdeelt de stroming richting de uitgangen in een vooraf bepaalde ratio. Veel gebruikte ratio's zijn 50/50, 60/40 en 66,6/33,3 maar in feite is elke ratio mogelijk. 

Het ontwerp van deze regelventielen is vrij simpel. De belangrijkste componenten zijn de behuizing (gemaakt van gietijzer of staal) met een inlaatpoort en twee uitlaatpoorten (tevens gemaakt van staal). De spoel heeft kruis geboorde gaten door het middelste gedeelte, doorsneden door een centrale doorgang die over de lengte van de spoel loopt. In de behuizing kan de spoel vrij bewegen. De stroming die via de inlaat naar binnen gaat beweegt zich via het midden van de spoel, waar tevens de verdeling plaatsvindt, naar de twee uitgangen. Uiteindelijk verlaat de vloeistof via twee nauwe poorten de splitventielen in de eerder ingestelde ratio.

Wanneer de druk op een kant toeneemt reageert de spoel direct op het drukverschil en verschuift naar de andere poort. Hierna opent de ene uitlaat iets meer dan de andere maar de stroom bij allebei blijft constant. Beide uitgangsstromen zijn dus drukgecompenseerd en de stroomverdeling blijft constant ondanks variërende belastingen en drukken in de circuits. Via deze manier zullen ook de uitgaande stromingen gelijk blijven ondanks een variërende ingaande stroming en als er een zijde geblokkeerd is zal ook automatisch de andere kant geblokkeerd worden. 


Schema gelijkloop volumeregelventiel

Precies 100% gelijkloop is in hydraulische systemen moeilijk te bereiken maar in veel gevallen is het wel mogelijk om een 98% gelijkloop te creëren met een juist gekozen verdeelmotor of splitventiel. 

Bij het toepassen van een verdeelmotor dient rekening gehouden te worden met veel aspecten zoals lucht die niet weg kan of vervuilde vloeistof. Deze voorbeelden kunnen de prestaties op een negatieve manier beïnvloeden. Ook stromingen die de limieten overschrijden kunnen zorgen voor minder nauwkeurigheid van de ratio van de verdeling.
 
  Donny     15-07-2020 14:26     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Harrie -  26-04-2022

pppoah