• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hydraulische verdeelmotoren, waar dienen ze voor?

Hydraulische verdeelmotoren, waar dienen ze voor?

Hydraulische verdeelmotoren, waar dienen ze voor? Wanneer we over belangrijke hydrauliek componenten praten is een verdeelmotor niet het eerste onderdeel dat ter sprake zal komen. De importantie van een verdeelmotor is echter niet te onderschatten. Zoals de naam al suggereert verdeelt een verdeelmotor een bepaalde stroom, vaak de oliestroom, in een hydraulisch systeem. Op deze manier kan een pomp meerdere circuits tegelijkertijd voeden. 

Hydraulische stroming
De definitie van hydraulische stroming (of stroomsnelheid) kan worden omschreven als de volume van een (vloei)stof die door een bepaald oppervlak (slang of leiding) stroomt gedurende een specifieke tijdsperiode. Bij berekeningen en in de wiskundige wereld wordt dit aangeduid met de hoofdletter Q. Een verdeelmotor kan daarna gebruikt worden om de hydraulische pomp meerdere circuits tegelijk te laten voeden.


Flow verdeler symbool

De verdeelmotor
Er zijn twee verschillende soorten flow verdelers. We hebben een spoelversie, ook wel volumesplitventiel genoemd, en het (tandwiel) motortype, in dit blog artikel richten we ons op het motortype. Het motortype van een verdeelmotor bestaat uit twee of meer motoren die samen een as delen. Deze motor heeft 1 centrale ingang en 1 uitgang per motor. Een 2-voudige verdeelmotor wordt veelal gebruikt voor een gelijkwaardige verdeling van de vloeistof die er doorheen loopt. Dus je zou dit een 50-50 motor kunnen noemen. Het is mogelijk om tot maar liefst 98% gelijkloop te creëren bij een goedgekozen verdeelmotor.

Naast een 2 voudige verdeelmotor zijn er ook nog andere soorten. Je kan bijvoorbeeld ook een 4-voudige motor gebruiken waardoor de stroming 25-25-25-25 zal worden verdeeld over de 4 uitgangen. 

Het kan ook zo zijn dat bij een verdeelmotor, laten we wederom de 2-voudige als voorbeeld nemen, een verdeling van 75-25 gewenst is. Dit komt echter niet vaak voor en is bij uitzondering mogelijk op aanvraag. De verdeelmotoren worden over het algemeen gebruikt voor een gelijkwaardige verdeling. Hoe werken deze verdeelmotoren?
Deze geavanceerde hydraulische motoren werken op een redelijk simpele manier. In de behuizing zitten tandwielen die met elkaar verbonden zijn en gelijktijdig functioneren. Deze tandwielen zijn mechanisch verbonden waardoor ze met gelijke snelheden kunnen roteren, wat resulteert in gelijke stromen richting de uitlaatpoorten. Zoals eerder beschreven hierboven kan de uitgaande stroom verdeeld worden in twee, drie of vier gelijke stromen. 

Verdeelmotoren moeten net als andere cruciale componenten regelmatig gecontroleerd worden om defecten te voorkomen. Er kunnen namelijk probleem ontstaan zoals ingesloten lucht die niet weg kan of vervuiling binnen in de behuizing die de prestaties en werking van een verdeelmotor uiteraard niet bevorderen. Ook is het aan te raden altijd de stromingen niet lager toe te passen dan de aanbevolen limieten die de motor aan kan. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid van de verdeling niet aangetast. Bij alle motoren is het zo dat er geen verdeling kan ontstaan wanneer de stromen lager zijn dan de minimale nominale ingangsstroom. 

Welke verdeelmotor heb ik nodig voor mijn hydraulische toepassing?
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten verdeelmotoren voor verschillende toepassingen. Onze hydraulische experts staat klaar om u te adviseren bij het uitzoeken van de juiste verdeelmotor voor uw hydraulische systeem. Neem direct contact met ons op! 
 
    17-01-2020 09:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.