• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Onderhoud plegen aan hydraulische systemen en componenten

Onderhoud plegen aan hydraulische systemen en componenten

Onderhoud plegen aan hydraulische systemen en componenten Vaak onderschat en waarschijnlijk de belangrijkste taak na het aanschaffen van een hydraulisch systeem is het plegen van onderhoud. Er zijn een aantal soorten onderhoud. Zo heb je reactief onderhoud dat is gericht op defecten te verhelpen die al hebben plaatsgevonden. Daarnaast is er preventief onderhoud. Dat is het regelmatig plegen van onderhoud en het houden van inspecties waardoor je een optimale levensduur creëert en  je slijtage, defecten en storingen kan voorkomen. 

Op basis van de intensiteit en het aantal uren dat een systeem of machine gebruikt wordt is het handig om een periodieke inspectie in te plannen. Met behulp van bijvoorbeeld een checklist kan dan een inspectie worden uitgevoerd en eventuele benodigde onderhoudswerkzaamheden worden verricht.Voor grote machines en hydrauliek systeem is het belangrijk om een onderhoudshistorie vast te leggen. Op basis van deze historie kan men snel problemen die eerder zijn voorgekomen vergelijken met nieuwe storingen en snel vaststellen of het om een terugkerende bekende storing gaat en snel tot een oplossing komen. Het doel van deze werkwijze is om chronische storingen niet te laten terugkeren of te beperken tot het minimale. 

De inspecties
Inspecties bestaan uit verschillende soorten controles. Niet alle controles hoeven even vaak te worden uitgevoerd. Hierin maken we onderscheid tussen dagelijkse (of tijdens het gebruik) controles of wekelijkse/maandelijkse controles. Wat precies wanneer en hoe vaak gecontroleerd moet worden baseren we uiteraard op hoeveel een machine of systeem wordt gebruikt. 

Onder dagelijkse controles vallen cruciale inspecties zoals het controleren van het oliepeil, het controleren van de filter vervuiling, controleren van de werkdruk en ook de inwendige temperatuur (het voorkomen van oververhitting is een must). Tevens is het nodig om de slangen en buizen te controleren op eventuele lekkages. Indien er afwijkende geluiden zijn moeten deze ook gecontroleerd worden en het is belangrijk om alle af te lezen meterstanden te noteren. Wekelijkse/maandelijkse inspecties zijn algemene controles die minimaal een keer per week of per maand moeten worden uitgevoerd. Het verwijderen van gelekte vloeistoffen en het schoonmaken van belangrijke componenten zoals de (elektro)motor, pomp, oliekoeler en tank. Tevens kan het smeren van de draaipunten van cilinders tot deze onderhoudswerkzaamheden worden gerekend. 

Olie
In eerder verschenen blogs zijn wij al dieper ingegaan op de impact van vervuilde olie (lees deze blogs hier en hier) en de noodzaak om filters te regelmatig te reinigen of te vervangen. Omdat vervuilde olie vaak de belangrijkste oorzaak van een defect is moet dit goed worden nagekeken tijdens de inspecties. Eventuele aanwezigheid van water moet worden afgetapt. Bij de allergrootste systemen is het ook een mogelijkheid om de olie extern te laten analyseren om zekerheid te krijgen over de vervuiling.

Door wie laten uitvoeren?
De simpele controles kunnen vaak door de bestuurders van de machine of het systeem worden uitgevoerd. Enige verstand van zaken of een achtergrond in de hydrauliek/techniek sector is echter wel een vereiste. Zorg er dus voor dat je deze inspecties niet door een onervaren persoon laat uitvoeren in verband met de veiligheid. Bij grote periodieke inspecties of bij de noodzaak van het vervangen van bepaalde componenten is het aan te raden om dit door hydrauliek specialisten te laten doen. Heeft u vragen over het onderhoud van uw hydraulische systeem? Neem dan contact op met onze experts!
 
  Donny     20-07-2021 13:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies