• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Alles wat je moet weten over hydrauliek olie

Alles wat je moet weten over hydrauliek olie

Alles wat je moet weten over hydrauliek olie In een eerder verschenen blogartikel hebben we al duidelijke uitleg proberen te geven over de verschillende soorten hydraulische olie en wanneer en waarvoor deze gebruikt kunnen worden. Hydraulische olie is een smeermiddel maar totaal anders dan ‘gewone’ motorolie die je bijvoorbeeld in je auto doet. Behalve als smeermiddel wordt deze ‘speciale’ hydrauliek olie ook en voornamelijk gebruikt in hydraulische systemen en apparaten, zoals bijvoorbeeld hydropompen, om krachten over te brengen. Hydrauliek olie wordt ook vaak aangeduid als simpelweg ‘hydraulische vloeistof’.

Twee belangrijke kenmerken van hydrauliek olie zijn een hoge viscositeit en een hoge weerstand tegen volumevermindering onder druk. Hierdoor is deze olie perfect geschikt om te gebruiken voor producten en apparaten die krachten moeten overbrengen. Om de effectiviteit en betrouwbaarheid te waarborgen die andere smeermiddelen ook hebben bevat hydraulische olie over het algemeen ook dezelfde hoofd eigenschappen. Hieronder vallen onder andere: bescherming tegen slijtage, corrosie en roestvorming. Zeer sterke filtereigenschappen. Waterafscheidend en emulgerend vermogen. Weerstand tegen luchtafvoer, veroudering en schuimvorming.

Verschil tussen synthetisch en minerale basis
Hydraulische olie is beschikbaar in twee varianten. De verschillen tussen deze twee soorten zijn simpel uit te leggen. Synthetische olie en op mineraalbasis. Synthetische olie wordt geproduceerd aan de hand van chemische basis vloeistoffen. Minerale hydrauliek olie is de variant die we bij Hydrauliek24 aanbieden en ook zelf gebruiken in onze werkplaats. Deze oliesoort wordt gewonnen uit ruwe olie. Na het verhitten worden er additieven toegevoegd die de eerder genoemde voordelen creëren en de vloeistof verbeteren tot het eindproduct. Minerale olie is van alle soorten het meest puur en heeft de minste toevoegingen. 

Hydrauliek olie in hydraulische systemen
Hydrauliek olie wordt gebruikt in hydraulische systemen om kracht van het ene uiteinde naar het andere over te brengen. De olie wordt bewaard/opgeslagen in een reservoir (tank) en legt deze weg af d.m.v doorstroming door verschillende interne hydraulische componenten. De doorstroming gebeurd via een hydraulische pomp. Wanneer olie weer terug stroomt richting het reservoir gaat het in de meeste gevallen door een oliekoeler. Dit component koelt de temperatuur van de olie af zodat deze optimaal is (en niet te warm wordt) voordat de olie weer door het systeem wordt gepompt. Als de olie in het hydraulische systeem namelijk te warm is kan dit veel schade en overmatige slijtage veroorzaken aan de componenten. 

Welke oliesoort moet ik kiezen?
Olie bestaat uit verschillende varianten waarvan hydraulische olie er een is. Echter is hydraulische olie ook weer onder te verdelen in drie verschillende hoofdsoorten namelijk HVLP 68, HVLP 46 en HVLP 32. Bij Hydrauliek24 krijgen we dan ook vaak de vraag welk soort het beste geschikt is voor een hydraulisch systeem. De soorten hydraulische olie zijn gebaseerd op de viscositeit, wat uitgelegd kan worden als de vloeibaarheid of dikte van de olie. Hoe hoger de viscositeit hoe beter de hydrauliek olie grote temperatuurwisselingen aankan.

HVLP 32 olie is de variant met de laagste viscositeit en wordt gebruikt wanneer er lage temperaturen aanwezig zijn in het systeem. De HVLP 46 komt echter het meeste voor en is over het algemeen het beste geschikt voor hydraulische systemen. Om een voorbeeld te geven voor gebruik van onze hydrauliek olie met de hoogste viscositeit HVLP 68: deze wordt alleen gebruikt voor zeer grote machines zoals kranen of in de luchtvaartsector. Hydrauliek olie mag dus nooit een te lage viscositeit hebben. Indien er namelijk een te lage viscositeit voor het systeem is ontstaat er een metaal op metaal contact. Dit kan leiden tot overmatige slijtage van componenten en het risico op interne lekkages vergroten. Uiteraard mag de viscositeit ook niet te hoog zijn. Dit kan weer andere problemen genereren zoals traagheid en verminderd rendement van het systeem of de machine. 



In de bovenstaande tabel wordt de viscositeitsindex, afgezet tegen de temperatuur van de olie, weergeven. Het is de bedoeling om de juiste olie te kiezen op basis van hoeverre de hydrauliek olie afneemt qua viscositeit naarmate de temperatuur toeneemt. Op basis van deze tabel kan je bepalen welke variant dus het beste geschikt is voor het hydraulische systeem. In het eerder aangehaalde blogartikel over olie kunt u uitgebreid verder lezen over de verschillen tussen deze soorten. Komt u er niet uit en heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met onze experts! Zij zullen u helpen met het kiezen van de juiste hydrauliek olie.
 
  Donny     01-12-2020 15:36     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Joris -  14-06-2023

Hallo. Ik ben op zoek naar een hudraulische olie welke niet elecktrisch geleidend is. Het is voor een poort opener de motor (230v) ennde pomp zitten samen binnen in het reservoir. Kunnen jullie mij zeggen welke olie hier voor kan gebruikt worden? Grt joris.

 Ilse -  26-09-2022

Ik heb een vraag: Als de olie wordt gebruikt in de machine, komt daar dan ook koolstofdioxide oid bij vrij? Kunt u daar meer over vertellen?