• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Het verschil tussen tandwielmotoren en orbitmotoren

Het verschil tussen tandwielmotoren en orbitmotoren

Het verschil tussen tandwielmotoren en orbitmotoren Welkom bij Hydrauliek24. Mijn naam is Pascal. We krijgen veel vragen over onze hydromotoren. In deze Youtube video leg ik uit waar je op moet letten. 

Een hydraulische motor doet precies het tegenovergestelde van een pomp: door er olie in te pompen, wordt de as aangedreven. Hoe sneller de olie stroomt, hoe meer liters per minuut; hoe sneller de as gaat draaien. Hoe hoger de oliedruk, hoe meer bar; hoe hoger het koppel op de as, dus hoe meer kracht de motor levert. Verandert de oliestroom van richting, dan verandert ook de draairichting van de as.

De meeste vraag is naar deze twee soorten hydrauliekmotoren: de tandwielmotor en de orbitmotor. De verschillende benamingen geven ook het verschil in techniek aan, maar het belangrijkste is: voor welke toepassing gebruik je welke motor? Het korte antwoord: voor hoogtoerige toepassingen en een wat lager koppel is een tandwielmotor geschikt. Voor een wat lager toerental gebruik je een orbitmotor, welke geschikt zijn om een wat hoger koppel te leveren.

De tandwielmotor lijkt precies op een tandwielpomp, met als belangrijkste verschil: de lekaansluiting. Deze kan worden aangesloten om te voorkomen dat de motor door overbelasting defect raakt. Hier ga ik straks nog wat verder op in. In onze tandwielpompen is de lekleiding inwendig aanwezig. Daarom hebben deze een vaste draairichting. Tandwielmotoren kunnen worden toegepast voor hoge toerentallen, grofweg tussen 500 en 3500 omw/min. Per model kan dit heel iets afwijken. Dit vind je per artikel terug op onze website en in het bijbehorende specificatieblad.

Orbitmotoren zijn er in veel verschillende modellen, voor uiteenlopende toepassingen, maar ze gebruiken allemaal dezelfde techniek. Het toerentalbereik ligt tussen de 50 tot 2000 rpm voor de kleinste modellen zoals de MM8, en 5 tot 200 rpm voor grote modellen als de MT725. De exacte specificaties per motor vind je ook voor de orbitmotoren op de productpagina op onze website en in het bijbehorende specificatieblad.

Hoe bereken je nou welke motor je nodig hebt?
Zowel de tandwielmotor als de orbitmotor zijn verdringermotoren. Dat wil zeggen dat de inhoud direct in verhouding staat met het toerental. De inhoud van een hydromotor wordt aangegeven als het slagvolume: het aantal cc’s per omwenteling. Zo heeft een 20cc tandwielpomp 20cc olie nodig om 1 keer rond te draaien. Bij 20 l/min levert deze dus een toerental van 1000 rpm. De exacte berekeningen zijn terug te vinden in onze blogartikelen die hier verder op ingaan. Of gebruik onze motorgenerator via generator.hydrauliek24.nl

Zowel onze tandwielmotoren als onze orbitmotoren zijn allemaal voorzien van een lekaansluiting. Deze vind je ook terug op de meeste hydromotoren van andere merken. Door de lekaansluiting drukloos aan te sluiten op het oliereservoir, voorkom je dat de motor wordt overbelast. Overbelasting resulteert in de meeste gevallen in lekkage. Het eerste wat sneuvelt is dan meestal de askeerring. Ideaal zal de lekleiding altijd worden aangesloten, maar sluit deze in elk geval aan wanneer een hoge retourdruk te verwachten is. Bijvoorbeeld wanneer meerdere motoren in serie aangesloten zijn. Ook wanneer de as wisselende belastingen te verwerken krijgt, bijvoorbeeld als een aangestuurd werktuig plotseling blokkeert, kunnen binnen in de motor pieken in de oliedruk ontstaan. Het aansluiten van de lekleiding kan helpen voorkomen dat de motor het in deze situaties begeeft.

Hydromotoren zijn ook te combineren met bijvoorbeeld een tandwielkast of draaikrans, voor een verlaagd toerental en een verhoogd koppel. Of met een voorzetlager, lamellenrem, doorlopende as, flensbare klep of ventiel. Maar dat zijn weer onderwerpen voor volgende blogs en video’s.

Bedankt voor het kijken! Hopelijk heb ik de keuze voor een hydromotor wat makkelijker kunnen maken. Vergeet niet te liken en te abonneren en laat hieronder je reactie achter. Dan zie ik je graag in onze volgende video.

Handige links:

-Bekijk hier de Youtube video over dit blogartikel
-Bekijk hier alle orbitmotoren in onze webshop
-Bekijk hier alle tandwielmotoren in onze webshop

 
  Donny     09-06-2022 15:47     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 frans geerts -  01-07-2022

ZEER INTERESSANT ,, ik kom er nog op terug grts frans

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies