• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Uitleg hydraulisch schema deel 2: de basis

Uitleg hydraulisch schema deel 2: de basis

Uitleg hydraulisch schema deel 2: de basis In deel 2 van deze reeks over het ontleden en begrijpen van hydraulische schema’s gaan we uitleg geven over een aantal veel voorkomende symbolen. 

Alle hydraulische schema’s hebben verschillende lijnen en vormen die op hun beurt weer een unieke werking of functie aantonen. Aan de hand van deze lijnen en symbolen krijg je inzicht over de werking van een hydraulisch schema. Een bepaalde kleur geeft ook het specifieke doel aan van de lijn. In deel 1 hebben we al uitgelegd dat er twee soorten schema’s zijn in de hydrauliek. Simpele schema’s met 1 of 2 symbolen en uitgebreide schema’s met 3 symbolen of meer. Tevens hebben we al een aantal symbolen genoemd zoals een overdrukventiel en een terugslagklep. 

Basislijn
De meest voorkomende lijn is een ‘gewone’ zwarte basislijn. Dit is een lijn met veel functies en deze wordt tevens gebruikt in allerlei verschillende hierboven genoemde vormen zoals een driehoek, vierkanten en cirkels. Een zwarte lijn staat voor een drukleiding. Dit kan een hydrauliekslang zijn maar ook in sommige gevallen een stalen hydrauliekleiding of een verbinding in manifold.

Stippellijn
Een stippellijn in een hydraulisch schema is een stuurleiding (ook wel snuffelleiding of pilotleiding genoemd) of lekleiding. Hier zal geen flow doorheen lopen. In het schema voorbeeld uit deel 1 bedienen ze de overdrukventielen. De stippen zijn een een verbinding tussen twee leidingen.

Stip-streeplijn
Een lijn die zowel strepen (zoals van de basislijn) en stippen (zoals van de stippellijn) bevat komt ook regelmatig voor. Deze lijn geeft de buitengrens aan van een component. 

Lijnen die elkaar kruisen
Lijnen die slangen of buizen voorstellen zullen elkaar in een schema vaak kruisen. Dat betekent echter niet altijd dat ze met elkaar zijn verbonden. Door het toevoegen van een stip of punt wordt dan aangegeven dat deze lijnen tot elkaar in verbinding staan op de machine of in het systeem. Een halve open cirkel of bult (ook wel sprong genoemd) geeft ook aan dat de lijnen niet met elkaar in verbinding staan. 


Vormen
In een hydraulisch schema komen naast een aantal basislijnen ook een aantal basis vormen voor. De meest voorkomende vormen zijn een vierkant, cirkel en een ruit/diamant. Bijna alle vormen in een schema hebben 1 van deze 3 vormen als basis. Het vierkant wordt voornamelijk gebruikt bij kleppen. Een cirkel staat voor hydrauliekpompen en hydromotoren. Met een diamant worden componenten weergeven aangaande de (temperatuur)wijziging van de vloeistof. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld een filter of een oliekoeler.


â–º Lees hier deel 1 van de blog reeks over ontleden van hydraulische schema's
â–º Bekijk hier een uitgebreid overzicht van alle hydraulische symbolen
 

  Donny     20-05-2021 10:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.