• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Informatie en uitleg over kogelkranen

Informatie en uitleg over kogelkranen

Informatie en uitleg over kogelkranen
Dit is de tekstuele uitleg van onze Youtube video over de kogelkranen. 
Welkom bij Hydrauliek24. Mijn naam is Pascal. Hier leg ik uit meer over de kogelkranen.

Kogelkranen zijn er in verschillende soorten en maten, waaronder 2-weg, 3-weg, 4-weg en 6-weg. Ze zijn verkrijgbaar in hoge druk, lage druk, standaard of RVS, of zelfs messing. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat er een kogel in zit met een bepaalde boring.

De tweeweg kogelkraan is de meest voorkomende. Het heeft twee aansluitingen en kan alleen open of dicht. Daarom wordt het ook wel een afsluiter genoemd. Met de hendel haaks op de kraan is de kraan gesloten. Zet je de hendel evenwijdig, dan is de kraan geopend, en kun je er zelfs doorheen kijken. Op de hendel zien we ook een streepje in het midden, maar doordat die hendel afneembaar is, is het eigenlijk niet betrouwbaar om daaraan af te leiden of de kraan open of dicht is. Daarvoor kunnen we de hendel eraf halen en daaronder zien we hier hetzelfde streepje en dat geeft echt de boring aan. Daaronder zit nog dit plaatje. Je kunt het ook eraf halen en daarmee kun je door het plaatje te verdraaien eigenlijk de kraan op slot zetten.

De volgende soort is de drieweg kogelkraan met drie aansluitingen. Deze wordt vooral gebruikt om de olie af te buigen. Binnen de driewegkleppen hebben we functioneel gezien de L-boring of de T-boring. Het gaat echt specifiek om de vorm van de boring.

  • L-boring is bedoeld om af te buigen of af te sluiten. Ook hier kun je de positie van de kogel weer afleiden aan de positie van de hendel. We zien hier ook twee streepjes in de vorm van die L-boring. Maar net als bij de tweeweg kogelkraan is dit ook niet heel betrouwbaar. Dus wil je het zeker weten, haal dan de hendel eraf en dan kun je hetzelfde streepje daaronder zien.
  • We hebben ook de T-boring drieweg kogelkraan die er van buiten hetzelfde uitziet, maar het verschil zit dus weer in de boring van die kogel. Deze heeft iets meer functies dan de L-boring. Deze kan afbuigen, afsluiten maar ook alles met elkaar verbinden. Ook bij de T-boring kunnen we weer aan de stand van de hendel en het streepje in het midden de stand van de kogel afleiden.

We hebben nog de 4-weg kogelkraan, die komen we niet zo vaak tegen. Deze kogelkraan heeft vier aansluitingen en afhankelijk van de stand van de hendel zijn er telkens twee naastgelegen oliepotjes met elkaar verbonden.

Nou, de drieweg kogelkranen zijn ook beschikbaar in T- en L- boring. En als je twee van deze op elkaar stapelt dan kom je eigenlijk op een zesweg kogelkraan dus is met één hendel een functie van twee keer een drieweg klep.

Bedankt voor het kijken! Hopelijk heb ik de verschillende soorten van de kogelkranen wat duidelijker kunnen uitleggen. Laat vragen achter in de comments en tot de volgende keer!

Handige links:

- Ga hier naar de kogelkranen categorie in onze webshop
- Bekijk hier de handige Youtube video met de informatie over de kogelkranen

 
  Mayada     02-01-2024 15:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.