• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Uitleg en informatie over het kiezen van de juiste accumulator

Uitleg en informatie over het kiezen van de juiste accumulator

Uitleg en informatie over het kiezen van de juiste accumulator
Welkom bij Hydrauliek24 Dit is de tekstuele uitleg van onze Youtube video over het kiezen van de juiste accumulator. Mijn naam is Niek en vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je de juiste accumulator selecteert.

Accumulatoren of druk balgen worden gebruikt in verschillende toepassingen:

➤ Energieopslag: Accumulatoren worden gebruikt in hydraulische systemen om energie op te slaan. Deze energie kan worden gebruikt als noodaandrijving, bijvoorbeeld om een cilinder te sluiten tijdens stroomuitval.
➤ Schokdemping en trillingsisolatie: Accumulatoren worden vaak gebruikt om schokken en trillingen in hydraulische systemen te absorberen en te verminderen. Dit is vooral nuttig in toepassingen waarbij sprake is van snelle bewegingen, plotselinge belastingveranderingen of trillende omgevingen.
➤ Lekolie compensatie: Accumulatoren worden gebruikt om lekolie te compenseren in situaties waarbij de druk constant moet blijven, bijvoorbeeld in een cilinder.
➤ Intermitterend gebruik: Wanneer je gedurende korte tijd meer energie nodig hebt dan de hydraulische powerpack kan leveren, kun je gebruikmaken van de opgeslagen energie in de accumulator en de energie van de powerpack.

Voor elke toepassing gebruik je weer een andere standaard vuldruk. Er zijn standaard vuistregels voor de stikstofdruk en de rekenmethode:
 
  • Bij energieopslag gebruik je een vuldruk van 90% van de minimale benodigde werkdruk
  • Schokdemping en trillingsisolatie is 95% van de maximale werkdruk
  • Voor lekolie compensatie gebruik je 85% van de maximale werkdruk als stikstofdruk
  • Bij een intermitterend gebruik, gebruik je 60% van de minimale werkdruk

Het is belangrijk om te weten dat een accumulator eigenlijk nooit te groot besteld kan worden, maar wel te klein. Bij een accumulator geldt de wet van Boyle. Wanneer je een accumulator vult met hydrauliek olie, wordt de ruimte waarin de stikstof zich bevindt kleiner. Hierdoor wordt het stikstofgas samengeperst, en in dezelfde verhouding wordt de druk van zowel de stikstof als de hydrauliek olie hoger. Dus de verkleining van de stikstofruimte staat gelijk aan de drukverhoging.

Hoe bepaal je de stikstofdruk/voorspanning van een accumulator?
Je bepaalt waarvoor de accumulator gebruikt wordt en past de vuistregel toe. In dit voorbeeld gaan we uit van een minimale benodigde werkdruk van 100 bar. De vuldruk van de accumulator wordt dan 100 bar x 90% = 90 bar.

Hoe bepaal je de grootte van een accumulator?
Stap 1: Bereken de factor van de drukverhoging in de accumulator, uitgaande van een maximale werkdruk van 180 bar. De drukverhoging factor is dan 180 bar gedeeld door 100 bar, wat resulteert in 1,8 keer de druk van de accumulator.

Stap 2: Pas de vuistregel toe. Als de stikstofdruk met 1,8 keer wordt vergroot, wordt de stikstofruimte met dezelfde factor verkleind. Hiermee kunnen we de grootte van de accumulator berekenen.

Het deel van de accumulator dat gevuld blijft met stikstof is 100% gedeeld door 1,8 wat resulteert in 55,5% van de accumulator. Het deel dat gevuld wordt met hydrauliekolie is dan 100% minus 55,5%, oftewel 44,5%.
Als 44,5% van de accumulator gelijk is aan 1,5 liter, dan kunnen we de minimale grootte van de accumulator berekenen:
Minimale grootte van de accumulator = 1,5 liter / 44,5% = 3,37 liter

Dit kunnen we vervolgens controleren:
Het deel dat gevuld blijft met stikstof = 55,5% x 3,37 liter = 1,87 liter
Het deel dat gevuld wordt met hydrauliekolie = 44,5% x 3,37 liter = 1,50 liter
1,50 liter + 1,87 liter = 3,37 liter
Zo kun je de juiste maat van de accumulator bepalen.

Bedankt voor het kijken. Ik hoop dat ik duidelijk heb uitgelegd. Laat vragen achter in de comments en tot de volgende keer!

Handige links:

- Ga hier naar de hydrauliek accumulatoren categorie in onze webshop
- Bekijk hier de handige Youtube video met de uitleg over het kiezen van de juiste accumulator

 
  Mayada     06-09-2023 14:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.