• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Op welke manieren kan ik afdichten in een hydraulisch systeem?

Op welke manieren kan ik afdichten in een hydraulisch systeem?

Op welke manieren kan ik afdichten in een hydraulisch systeem?

In enkele recent gepubliceerde artikelen heb ik het vaak over de verschillende onderdelen van een hydraulisch systeem. Hierin heb ik het ook meerdere malen gehad over de afdichtingen die we beschouwen als een zeer belangrijk onderdeel om de systemen goed te laten functioneren en complicaties te voorkomen. Maar wat bedoel ik nou precies met die afdichtingen, dat ga ik uitleggen in dit blog artikel.

We kunnen afdichtingen in de hydrauliek wereld onderscheiden in twee varianten. We hebben statische afdichtingen, die gebruikt worden om stilstaande delen af te dichten. Je moet dan denken aan o-ringen. Deze moet echter wel volledig afdichten want lekkage is bij deze variant uitgesloten. Dan hebben we ook nog dynamische afdichtingen. Deze gebruiken we voor bewegende delen in een systeem zoals motoren, cilinders en pompen. In tegenstelling tot een statische afdichting is het bij een dynamische juist positief als er sprake is van een kleine lekkage vanwege het smeren van deze soort afdichting. 

Welke je van deze twee moet kiezen is afhankelijk van een aantal cruciale factoren. Hierbij moet je denken aan de maximale werkdruk, werktemperatuur bereik, statische of dynamische belasting en beschikbare inbouwmaten. Ook moet je rekening houden met de ruwheid van de oppervlakte die je wilt afdichten en de aandrukkracht. Deze hebben namelijk invloed op optredende wrijving bij dynamische belasting en slijtage van de afdichting. 

O-ringen 

O-ringen worden in de wereld van de hydrauliek veel gebruikt voor afdichtingen en zijn niet meer weg te denken. Het zijn elastische kleine ronde ringen van rubber of kunststof die in vele maten beschikbaar zijn. De rubber is vervormbaar en die vervormingsweerstand levert de voor de afdichting benodigde drukkracht. Een aantal kenmerken van o-ringen zijn dat ze relatief goedkoop en eenvoudig te gebruiken zijn.

Loctite

De borgmiddelen van Loctite zijn lijmen die worden gebruikt om bijvoorbeeld bouten en moeren te af te dichten zonder dat je hiervoor extra ringen hoeft te gebruiken. Schroefdraadborging, schroefdraadafdichting, cilindrische bevestiging en vlakkenafdichting zijn de belangrijkste toepassingen waarvoor onze Loctite producten te gebruiken zijn. In een eerder geschreven blogartikel gaan we dieper in op deze soorten afdichting. 

Multiseals (afdichtringen)

Een multiseal, ook wel een afdichtring genoemd, moet gemonteerd worden tussen beide parallel lopende vlakken van de aan elkaar geschroefde onderdelen om een afdichtende werking te hebben. Hierbij wordt de trapeziumvormige rubberring bij het aanhalen van de bouten tot een manchet met een holle, naar de druk gerichte binnenkant vervormd. De druk perst de elastische afdichtingslippen van de aldus gevormde manchet tegen de aanliggende afdichtingsvlakken. Bij Hydrauliek24 bieden we zowel metrische als BSP multiseals aan in verschillende maten. De multiseals zijn per stuk verkrijgbaar maar ook in grote aantallen waar we dan staffelkortingen toepassen.



Meer statische afdichtingen zijn te vinden in onze koppelingen categorie. Je moet dan denken aan algemene koppelingen, NPT/BSPT koppelingen, snijringen en koppelingen met een conus.

Informatie

Wilt u meer specifieke informatie over welke afdichting het beste past bij uw situatie, of zoekt u een ander soort dan wij aanbieden, dan kunt u ons uiteraard altijd contacteren voor vrijblijvend advies. 
 

  Donny     04-09-2019 09:00     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 A.Renders breemlaan 2 .BOECHOUT 2530 BELGIE" -  16-03-2024

houtkliefmachie heeft krachtverlies bij het houtsplijten: voldoende hydaulische olie.DRUKTnog maar slpijtgeen volle blokken meer! vermoedelijk inwendig kracht verlies( versleten asafdichtingen,werkte +- 60m3 MET GOED RESULTAAT?DRUKTNU NOG ENKEL DUNNE SCHILLEN AF. KUNNEN NIEUWE ASAFDICHTINGEN DIT VERHELPEN JAVAC 7TON DRUKKRACHTHOUT KLIEFMACHIENE .Graag uw voorstel; dank bi voorbaat;