• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hoe bepaal ik de knikbelasting van een hydraulische cilinder?

Hoe bepaal ik de knikbelasting van een hydraulische cilinder?

Hoe bepaal ik de knikbelasting van een hydraulische cilinder?

Knikbelasting betekent bij welke kracht de hydrauliek cilinder door zal knikken. Dit is afhankelijk van de slaglengte, kracht, manier van bevestigingen en stang materiaal. Hier onder ziet u een voorbeeld van een geknike hydrauliek cilinder. 


hydraulische cilinder geknikt.

Het moment van bezwijken/knikken plus veiligheidsfactor is de maximale toelaatbare kracht op de hydrauliek cilinder. In een veilige situatie gaan we uit van een veiligheidsfactor van 3. De minimale cilinder stang dikte kan met de volgende tabel worden bepaald: 

knikbelasting diagram hydrauliek cilinder
Voorbeeld 1: 

Vraag:
Wat is de minimale diameter van de cilinderstang wanneer een kracht van 4000kg(= 4000 daN) wordt uitgeoefend met een slag lengte van 1500 mm. 

Antwoord:
Wanneer we een verticale lijn van van 1500mm (met veiligheid factor 3) omhoog trekken en bij 4000 daN een horizontale rechte lijn trekken. Zien we dat de lijnen zich kruizen op de lijn 40. In dit voorbeeld moet je dus een cilinder gebruiken met minimaal een stang dikte van 40 mm. 

Voorbeeld 2: 

Vraag:
Wat mag de maximale kracht van een cilinder zijn met een stang van 60 mm en een slag van 2100mm. 

Antwoord:
Wanneer we een verticale rechte lijn vanaf de 2100 mm  (met veiligheid factor  3) omhoog tekenen tot dat deze de lijn van 60 mm (stang diameter doorkruist). Vanaf het snijpunt tekenen we een Horizontale recht lijn naar de P (daN). Het punt waar de de horizontale lijn de P (daN) doorkruist is de maximale toegestaande kracht. Het antwoord is: 10.000 kg(dit is met een veiligheidsfactor van 3)

Gebruik onze unieke cilinder generator om de gewenste hydrauliek cilinder samen te stellen! Voor een compleet overzicht van onze hydraulische cilinders klik hier. Bekijk hier ook een handige Youtube video met meer uitleg over het bepalen van de knikbelasting van hydrauliek cilinders.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met onze hydrauliek specialisten via info@hydrauliek24.nl of bel 053-7113861.
 
  Niek Pierik     18-05-2017 14:46     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Roel -  16-03-2021

L staat hier dus voor de slag en niet voor de maximale hart op hart lengte?