• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home In welke situatie gebruik je een telescoopcilinder?

In welke situatie gebruik je een telescoopcilinder?

In welke situatie gebruik je een telescoopcilinder? Een telescoopcilinder is simpelweg een compacte cilinder die wel 20% tot 40% ver kan uitschuiven ten opzichte van de ingeklapte lengte. Met het installeren van telescoopcilinders, ook wel kipper cilinders genoemd, gebruik je ruimte die er eigenlijk niet is. Ze worden dan ook toegepast bij situaties waar geen plek is voor een ‘normale’ lange cilinder maar waar wel een grote hefhoogte gecreëerd moet worden. 

Waarvoor worden telescoopcilinders gebruikt?
Als voorbeeld kunnen we een kiepbak nemen die zand of andere materialen vervoerd. Deze kiepbak staat op een vrachtwagen en moeten we kantelen om deze zo te kunnen legen. Hiervoor moet de kiepbak een bepaald aantal graden in de lucht geduwd worden zodat de producten via een hoek van bijvoorbeeld 60 graden uit de kiepbak kunnen vallen.

Kiepbak met enkelwerkende telescoopcilinder aandrijving

Werking
What’s in a name? Deze cilinders heten niet voor niets telescoopcilinders. Ze hebben namelijk dezelfde werking als een ‘gewone’ telescoop en hebben daardoor ook deze benaming gekregen.

Telescopische cilinders bestaan uit meerdere secties en schuiven uit van de grootste trap naar uiteindelijk de kleinste. Dit betekent dus dat de grootste trap, waar alle kleine trappen in zitten, het eerste zal beginnen met uitschuiven bij activering. Zodra deze trap volledig is uitgeschoven begint de volgende te bewegen. Dit proces gaat zo door tot de laatste en kleinste trap, ook wel de zuigerstang, volledig is uitgeschoven. Wanneer de cilinder weer ingeschoven moet worden zal dit proces uiteraard in omgekeerde volgorde in werking treden. Het inschuiven begint bij de kleinste trap en zal eindigen wanneer alle trappen weer volledig in de behuizing zitten. 

Enkel en dubbelwerkende telescoopcilinders
Net als bij de ‘normale’ cilinders zijn er ook bij telescoopcilinders twee soorten: enkel en dubbelwerkend. Enkelwerkende cilinders schuiven uit onder hydraulische druk maar worden weer ingeschoven via zwaartekracht of enige vorm van externe mechanische kracht. Zoals bij het eerdere aangehaalde voorbeeld van een kiepbak wordt een enkelwerkende variant gebruikt. Olie onder druk zorgt voor het uitschuiven van de cilinder. Wanneer deze druk wordt opgeheven verdwijnt de olie uit de cilinder en begint deze met inschuiven. De telescoopcilinders bij Hydrauliek24 bestaan uit 2 tot 10 secties en kunnen een slag tot wel 4,65 meter aan. 

Dubbelwerkende telescoopcilinders hebben voor beide richtingen een hydraulische aandrijving. Deze worden vaak toegepast in situaties waar er geen zwaartekracht of externe kracht gecreëerd kan worden voor het intrekken van de cilinder. Op de retourslag kan je echter niet al te veel kracht uitoefenen vanwege een gebrek aan oppervlakte. Een duidelijk voorbeeld voor een toepassing die een dubbelwerkende cilinder gebruikt is een vuilniswagen. De cilinder wordt daar horizontaal gemonteerd en duwt op een plaat om de lading samen te drukken. De plaat moet vervolgens wel weer ingetrokken worden zodat er meer materiaal bij kan. Dit lukt in dit geval niet door middel van zwaartekracht dus is een dubbelwerkende telescoopcilinder de ideale oplossing.

Telescoopclinder

Ook voor onze camper level systemen maken wij gebruik van dubbelwerkende telescoopcilinders. Deze systemen worden gebruikt om campers met enkele drukken op de knop stabiel te zetten. De werking is in principe hetzelfde als het hierboven genoemde voorbeeld met de vuilniswagen maar in dit geval schuift de cilinder omhoog en omlaag in een verticale richting. Het inschuiven van de cilinder moet natuurlijk gecontroleerd gaan en daarom is het noodzakelijk dat er een dubbelwerkende cilinder wordt gebruikt voor deze situatie die met hydraulische kracht de cilinder rustig kan intrekken. 

Voor vragen over de telescoopcilinders van Hydrauliek24.nl is het uiteraard mogelijk om direct contact op te nemen met onze specialisten. 

 
  Donny     14-11-2019 11:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.