• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hoge druk en lage druk in hydraulische systemen

Hoge druk en lage druk in hydraulische systemen

Hoge druk en lage druk in hydraulische systemen De druk, in Europa aangeduid als bar en in overzeese landen vaak als PSI, is  een zeer belangrijke specificatie bij hydraulische componenten en systemen. De druk kan weer onderverdeeld worden in verschillende soorten. Hieronder vallen de werkdruk, de druk continu en de maximale druk. In dit blogartikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze varianten. 

Er zijn twee manieren in een hydraulisch systeem om het benodigde vermogen te creëren om het uiteindelijke doel te halen. Lage flow/stroming met een hoge druk of hoge flow/stroming tegen een lage druk. Over het algemeen is vermogen niet iets waar je perse naar opzoek bent maar wel wat je nodig hebt om een bepaalde druk en liters te bereiken. Bij het aanvragen van bepaalde ontwerpen voor hydraulische maatwerk systemen krijgen onze ingenieurs vaak het verzoek om direct een hogedruksysteem te ontwerpen. Deze variant komt ook het meeste voor in onze systemen. Dit kan een aantal voordelen opleveren. In hogedruksystemen met cilinders kunnen er vaak kleine cilinders worden geplaatst wat weer een groot voordeel is indien er weinig ruimte beschikbaar is. Officiële indelingen zijn er niet maar algemeen kan worden aangenomen dat hogedruksystemen een druk aankunnen aan tot 350 bar. 

Goed onderhoud is van groot belang bij de hoge druk die men wil creëren voor bepaalde toepassingen en deze druk kent dan ook een aantal nadelen. Hierbij moeten we denken aan snellere slijtage, wrijving en een hoog geluidsniveau. Deze nadelen wegen in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen en resultaten die een hogedruk systeem oplevert. 

In zeldzame gevallen is ook nog een extreem hogedruksysteem mogelijk tot maar liefst 700 bar. Dit komt echter niet vaak voor en hiervoor is het belangrijk dat de veiligheid strikt wordt gewaarborgd. Een druk van 700 bar is namelijk te vergelijken met het afvuren van een geweer. Veiligheid staat bij het gebruik van deze systemen dus voorop.

Lagedruksystemen hebben een financieel voordeel ten opzichte van hogedruksystemen. De onderdelen voor deze systemen zijn vaak iets goedkoper omdat er minder krachten in het systeem nodig zijn. Daardoor worden er voor deze componenten minder duurzame materialen gebruikt. Het is daarom altijd handig om vooraf te bepalen of er voor een lagedruksysteem gekozen kan worden. Ze zijn over het algemeen betrouwbaar en omdat ze niet onafgebroken onder hoge druk staan komen lekkage en defecten minder vaak voor. Lagedruk componenten en systemen kunnen over het algemeen een druk aan tot 80 bar.

Werkdruk, maximale druk (continu) en barstdruk
De werkdruk en de maximale druk (continu) van een component of systeem zijn breed genomen vaak hetzelfde of verschillen niet veel van elkaar. De daadwerkelijke maximale druk is uiteraard iets hoger maar deze belasting is ook alleen mogelijk voor een zeer kort tijdsbestek. Bij pompen en motoren loop je heel snel het risico om afdichtingen eruit te persen als je de grens van de maximale druk overschrijdt. De overtreffende trap van de maximale druk is de barstdruk. Deze variant wil je uiteraard nooit bereiken maar is wel belangrijk om te weten. 

Welke druk heeft mijn hydraulische systeem nodig?
Een zeer handig hulpmiddel bij het berekenen van de benodigde druk is ons blogartikel over het hydraulisch vermogen berekenen. Weet u echter niet precies wat u nodig heeft? Geen probleem! De hydrauliek experts van Hydrauliek24 staan klaar om samen te kijken wat het beste geschikt is voor uw specifieke toepassing. Op basis van de door u aangeleverde informatie zullen onze experts bekijken wat de mogelijkheden zijn. Neem direct contact met ons op!
 
  Donny     15-02-2021 09:39     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Remco Bouman -  17-06-2023

Beste hydrauliek Hoe hoog zou de druk zijn in een hydraulisch voorraad vat ? Of is deze vacuüm? Mvg Remco