• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home De juiste hydraulische snelkoppeling kiezen

De juiste hydraulische snelkoppeling kiezen

De juiste hydraulische snelkoppeling kiezen In deze handige instructievideo geeft onze hydrauliek expert Pascal uitleg over het gebruik van snelkoppelingen voor verschillende toepassingen.

De meest gebruikte snelkoppelingen zijn de standaard snelkoppelingen (ook wel boeren koppelingen of landbouw koppelingen genoemd), flat face snelkoppelingen en de schroef snelkoppelingen

Voor alle typen snelkoppelen geldt: het mannetje past in het vrouwtje. De Engelse aanduidingen hiervoor zijn male en female. Deze varianten zijn onderling niet uitwisselbaar maar op het oog kan je goed zien met welke type snelkoppeling je te maken hebt. Door het opmeten met een schuifmaat kan je bepalen welke maat je exact nodig hebt. Pascal laat nu zien waar je bij elke soort snelkoppeling rekening mee moet houden. 



Standaard snelkoppeling
Zoals hierboven aangegeven wordt deze koppeling ook wel een landbouw koppeling genoemd omdat deze veel wordt gebruikt in de agrarische sector. Achter een tractor vind je vaak de ISO-A snelkoppeling met BG-maat 3 terug. De BSP maat (bijvoorbeeld 1/2" BSP) is niets anders dan het schroefdraad achteraan de koppeling. Deze maat is belangrijk om te bepalen hoe we de slang of leiding op de koppeling kunnen monteren. de BG-maat is de bouwgrootte van de koppeling en de ISO maat hangt hiermee samen. ISO-A en ISO-B passen niet op elkaar. Aan de hand van de buitenmaat van de mannelijke koppeling bepalen we welke je precies nodig hebt. 

Deze meten we met de schuifmaat. We zien een diameter van 29mm. Dit is dus een ISO-A koppeling met BG-maat 4. Een ISO-B koppeling is net iets groter. Welke diameter bij welke maat hoort kan je makkelijk vinden in de tabellen op onze website. Voor de vrouwelijke koppeling is ook de buitenmaat aangegeven maar als je zeker wilt zijn dat het past dan meet je de binnenzijde tussen de kogeltjes en die moeten dan overeenkomen met de mannelijk buitendiameter.



Flat face koppelingen
Dit is een uitgebreidere variant van de standaard snelkoppelingen. Deze lekken wat minder bij het aan en afkoppelen en zien er mooier uit. Flat face koppelingen en standaard snelkoppelingen zijn niet (!) uitwisselbaar. Deze past alleen op een tegenpool van hetzelfde type en maat. De BSP aanduiding staat ook bij deze koppeling voor het schroefdraad op de achterkant en heeft geen invloed op welk mannetje op welk vrouwtje past. Om te weten welke BG-maat je nodig hebt meet je de buitendiameter van de mannelijke snelkoppeling of de overeenkomstige diameter in de vrouwelijke snelkoppeling. In de tabel op onze website kunt u zien met welke BG-maat deze diameter overeenkomt. 

Schroef snelkoppeling
Deze lijken erg op de standaard snelkoppelingen maar met wat schroefdraad om de verbinding te zekeren. Tevens zijn deze ook niet met elkaar uitwisselbaar. Het voordeel van deze schroef snelkoppeling is dat deze ook aan- en af te koppelen is wanneer het systeem op druk staat. Dat lukt niet met de hierboven genoemde koppelingen. De mannelijke schroef snelkoppeling bevat vrouwelijk schroefdraad en andersom. Let daarom goed op de foto’s op de website om verwarring te voorkomen. Welke koppelingen bij elkaar horen is afhankelijk van de schroefdraadmaat. Met de schuifmaat meten we hier het binnenwerk 36mm en dat komt dus overeen met de maat M36x2.

Stofkappen
De stofkappen zorgen ervoor dat de snelkoppeling schoon blijft wanneer deze niet wordt gebruikt. De stofkappen die bij een snelkoppeling horen staan in dezelfde categorie of onder de snelkoppeling als verwant product. De titel van de juiste stofkap en de snelkoppelingen komen ook overeen. Voorbeeld: de stofkap BG-maat 3 female snelkoppeling past op de BG-maat 3 female snelkoppeling. 

Push-pull snelkoppelingen
Binnen de categorie standaard snelkoppelingen zijn er ook vrouwelijke push-pull snelkoppelingen beschikbaar. Deze zijn te ontgrendelen d.m.v. het in te drukken (push) als door het uit te trekken (pull).

Advies
Snelkoppelingen zijn ontzettend handig voor het maken van verbinding die vaak los moeten. Echter voor permanente verbinding adviseren wij om deze niet te gebruiken vanwege het verhoogde risico op lekkage en ze hebben meer weerstand dan een permanente verbinding.

Handige links:

- Bekijk hier de snelkoppelingen instructievideo
- Ga hier naar de snelkoppelingen categorie

 
  Donny     06-04-2021 09:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.