• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home De functie van hydrauliektanks

De functie van hydrauliektanks

De functie van hydrauliektanks

Hydrauliektanks, ook wel reservoirs genoemd, kunnen het beste omschreven worden als dichte containers die worden gevuld met vloeistoffen die nodig zijn om een hydraulisch systeem te laten opereren. Tanks zijn dus essentieel. Ook slaan deze tanks een reserve op die gebruikt kan worden om eventuele kleine lekken en verdampingen op te vangen. Hierdoor zijn de vorm, de inhoud en de plaatsing van de tank uitermate belangrijk. Zo kan de werking van een goed ontworpen hydraulisch systeem aanzienlijk verminderd worden door het toepassen van een verkeerde tank.

Wanneer er olie in het hydraulisch systeem zit moet men er rekening mee houden dat wanneer dit systeem uitgeschakeld wordt, de olie terug stroomt naar het reservoir. Hierdoor is het dus belangrijk om er altijd voor te zorgen dat er genoeg capaciteit is in de tank en dat de pompzuigmond altijd ruim onder het minimale olieniveau moet liggen. Een manier om het vloeistofniveau te controleren wordt meestal op of in de tank aangebracht. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld kijkglas (van plastic of echt glas), een buis of een peilstok.

Een belangrijke basisregel is altijd van toepassing bij het kiezen van een tank: hoe groter hoe beter. Hierbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met het beschikbare budget is en hoeveel ruimte er beschikbaar is in de unit voor de tank.

Belangrijke functies
Een hydraulische tank heeft een aantal cruciale functies die bepalend zijn voor een goede werking van een hydraulisch systeem. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld de warmteafvoer via de wanden van het reservoir, waardoor de vloeistoffen op de goede temperatuur blijven. Reservoirs kunnen verschillende vormen hebben. Deze vormen hebben wat betreft het koelen ook een verschil. Een vierkante tank dissipeert namelijk meer warmte vanwege de oppervlakte in tegenstelling tot ronde tanks. Hierdoor koelen ze ook meer vloeistof want hoe groter de tankcapaciteit hoe groter de koelcapaciteit. Over het algemeen moet de olie temperatuur tussen de 40 en 60 graden liggen in hydraulische systemen. De temperatuur hangt echter af van de omlooptijd en deze is per systeem verschillend.

Wanneer de hydraulische olie in het reservoir ‘rust’ zakt de vuiligheid, die de olie heeft opgepikt in het systeem, naar de bodem. Het is uitermate belangrijk om deze vuiligheid, die zich zal vormen als een soort ‘slib’, te verwijderen. Hierdoor voorkomt men dat het zich ophoopt en in de zuigleiding terecht komt wat een tijdelijk of definitief defect van het hele hydraulische systeem kan veroorzaken. 



Ontluchten
Hydrauliektanks voorkomen ook dat er lucht problemen ontstaan in een hydraulisch systeem. Dit werkt op de volgende manier: De lucht stapelt zich op in de tank en stijgt vanzelf boven de hydraulische olie. Daarom moet er ook boven het maximale olieniveau altijd ruimte beschikbaar zijn voor een ‘luchtkussen’ van 10% tot 15% van de tankinhoud. Na het opstapelen op dit kussen verdwijnt de lucht via de ontluchtingsdop buiten het reservoir. Daarom is het ook belangrijk om de ontluchtingsdop eens per maand te controleren en indien nodig schoon te maken. Bij intensief gebruik is het ook aan te raden de dop een keer per jaar te vervangen. 

Het bepalen van de grootte van mijn hydraulische tank
Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van de grootte van de tank. Een basisregel is dat de inhoud van de tank minimaal drie keer het nominale vermogen van de pomp van het hydraulisch systeem moet zijn waar deze tank toegepast gaat worden. Dus als de pomp 5 liter per minuut gebruikt moet de tank minimaal een inhoud hebben van 15 liter. Op deze manier is de tank ook groot genoeg voor de eerder beschreven overige functies zoals het opslaan van reserves en het creëren van een luchtkussen voor het afvoeren van de overbodige lucht.

Er zijn ook veel verschillende vormen en maten beschikbaar voor een tank. Omdat deze ook kan fungeren als montage oppervlak voor verschillende hydraulische componenten zijn dit ook factoren die meespelen in het bepalen van de juiste tank. 

Hulp nodig bij het uitzoeken van een hydrauliektank?
Onze engineers staan klaar om u te helpen met het uitzoeken van de juiste hydrauliektank voor uw toepassing. Neem contact met ons op via info@hydrauliek24.nl of bel naar 053-7113861.
 

  Donny     16-12-2019 09:17     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.