• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Vakkundige service, engineering en eigen werkplaats
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Alles wat je moet weten over verdeelmotoren

Alles wat je moet weten over verdeelmotoren

Alles wat je moet weten over verdeelmotoren Dit is de tekstuele uitleg van onze handige Youtube video over het gebruik van verdeelmotoren in de hydrauliek.

Welkom bij Hydrauliek24. Mijn naam is Pascal. We krijgen veel vragen over verdeelmotoren. In deze video leg ik uit hoe je ze gebruikt.

Om een oliestroom te verdelen in kleinere stroompjes, kan een volumesplitsventiel of een verdeelmotor gebruikt worden. Waar een splitsventiel beperkt wordt tot een gelijke verdeling in 2 delen, zijn er verdeelmotoren beschikbaar in 2, 3 of 4 secties. Op maat kunnen er eventueel nog meer secties gekoppeld worden. En eventueel is het zelfs mogelijk om een verdeelmotor samen te stellen voor ongelijke verdeling, dus bijvoorbeeld 40 om 60%. Daarbij is een verdeelmotor nauwkeuriger dan een splitsventiel.

Anders dan de naam doet vermoeden, behoeft een verdeelmotor geen externe aandrijving. De motor wordt namelijk aangedreven door de olie die er doorheen stroomt. Intern ziet de verdeelmotor eruit als een tandwielmotor of tandwielpomp, waarbij de assen van de verschillende secties met elkaar verbonden zijn. Hierdoor draaien de secties altijd allemaal even snel, waardoor de oliestroom gelijk verdeeld wordt.

De verdeelmotor werkt in beide richtingen. De oliestroom wordt dus niet alleen gelijk verdeeld. Wanneer de olie in tegengestelde richting stroomt, worden de verschillende stromen ook in gelijke verhouding samengevoegd.

Bereik
Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste verdeelmotor, is het juiste bereik in acht te nemen. Per verdeelmotor geeft de fabrikant het geschikte flowbereik op, bijvoorbeeld van 2 tot 9 l/min per sectie. Dit is gebaseerd op het toerentalbereik waarbinnen de motoren optimaal functioneren. Zowel bij de heen- als de teruggaande oliestroom is het belangrijk binnen dit bereik te blijven, zodat de verdeelmotor nauwkeurig blijft werken.

Verdeelmotoren, maar ook volumesplitsventielen, zijn bedoeld om de oliestroom gelijk te verdelen, ongeacht het drukverschil. Toch wordt aangeraden dit drukverschil kleiner dan 100 bar te houden.

In ons assortiment vind je verdeelmotoren met en zonder kleppen.
Deze kleppen zijn drukveiligheidsventielen per sectie, die ervoor zorgen dat eventuele afwijkingen gecorrigeerd kunnen worden.
Wanneer een cilinder zijn eindslag eerder heeft bereikt, loopt de druk op en opent de klep, zodat de andere cilinders hun achterstand kunnen inhalen. Bij een verdeelmotor zonder kleppen lukt dit ook wel, maar de kleppen maken dit effectiever. Een nadeel van de kleppen is dat een verkeerde afstelling afwijkingen juist in de hand werkt.

We bieden verdeelmotoren aan voor verschillende budgetten. Waar voor het grootste deel van ons assortiment de goedkopere alternatieven van vergelijkbare kwaliteit zijn als de A-merken, blijkt dit bij de verdeelmotoren niet zo te werken. De duurdere fabrikanten slagen erin een hogere nauwkeurigheid te behalen icm een breder flowbereik. Wanneer een nauwkeurige gelijkloop vereist is, raad ik dus aan hier niet op te bezuinigen.

Bedankt voor het kijken. Hopelijk heb ik je kunnen helpen de werking van verdeelmotoren beter te begrijpen. Laat hieronder je reacties achter en vergeet niet te liken en te abonneren. Dan zie ik je graag in onze volgende video.

Handige links:

- Bekijk hier de Youtube video over verdeelmotoren
- Ga hier naar de verdeelmotoren categorie in onze webshop
- Ga hier naar de volumesplitventielen in onze webshop

 
  Donny     30-08-2022 09:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.